VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
24 juni 2014 - Mark van Diessen

Zeskamp van vroeger is ketensamenwerking van nu!

Hoogeloon_-_Aerial_photographVoorheen organiseerden we een zeskamp in ons dorp. Allerlei inwoners streden via de buurtvereniging tegen elkaar in de meest uiteenlopende activiteiten. Hoofdzakelijk was het doel om met elkaar een gezellige dag te hebben. Maar in het heetst van de strijd wilde iedereen winnen, door je best te doen, je buurman op zijn “specialiteit” in te zetten of de buurvrouw wat extra versnaperingen te laten halen. (slimmer werken)

Iedereen kan in zijn verleden wel een soortgelijk evenement bedenken waaraan is deelgenomen. Hopelijk komt er een kleine glimlach op je gezicht wanneer je daar aan  terug denkt. Mocht je je hierin niet herkennen, dan ben ik van mening dat je wat gemist hebt!

Ik weet dat de zeskampen van weleer niet 100% te vergelijken zijn met de zakelijke werkelijkheid van nu, maar toch lopen ze synchroon met ketenintegratie. Je gaat gezamenlijk voor een hoger doel, wijst elkaar op verbeterpunten, maakt elkaar beter en wilt uiteindelijk winnen.

De slogan van Huybregts Relou, “Resultaat komt Samen”, refereert hier ook aan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit waar is. Om een (bouw)project te laten slagen, is het zaak om een team te creëren, waarin je elke specialiteit tot zijn recht kunt laten komen, eerlijk bent, respect en oog voor elkaars belangen hebt en met  enthousiasme probeert te begrijpen hoe de medespelers reageren. Hiervoor heb je bedrijven en leidinggevenden nodig die hiervoor de ruimte scheppen en het DNA in zich hebben. Met een juiste voedingsbodem kan alles een succes worden! Instrumenten als Lean, klantwaarde creëren, klant/bewoners kennis, ABC-costing, BIM en teambuilding zijn hierbij handig, maar geen doel op zich. Ze stroomlijnen het proces.

Niet alle projecten worden op basis van bovenstaande gedachte uitgevoerd. Bij sommige aanbestedingen 620-8096_WB-ArkeNoestraat-T1ontbreekt de ruimte om te manoeuvreren en onderscheidend te kunnen zijn, simpelweg de voedingsbodem ontbreekt.

Helaas wordt het begrip ketenintegratie momenteel als hype toegepast in de meest exotische vormen. Dit geeft bij iedereen een ander referentiekader, verwarring, (on)begrip en daardoor ook een (on)juiste interpretatie/ervaring.

Ik hoop dat iedereen de moeite blijft nemen om te ervaren dat goed uitgevoerde ketenintegratie werkt! Ketenintegratie brengt plezier in het werk met een (veel) hogere klantwaarde als uitkomst! De basis blijft de zeskamp van vroeger!

Abonneer jezelf op onze artikelen