VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
16 oktober 2014 - Frank Verhees

Weerstand overwinnen door resultaat te boeken

OranjevakDe resultaten van het Nederlands voetbalelftal in de EK kwalificatie staan in schril contrast tot de geweldige prestatie op het WK in Brazilië, een bronzen medaille. Terwijl vrijwel niemand het Nederlands elftal enige kans toedichtte om wereldkampioen te worden, waren we in Nederland na de sensationele overwinning op Spanje en de daaropvolgende resultaten ineens weer stukken positiever over dat “middelmatige” team.
 
Ondanks die derde plaats is er flink wat kritiek geweest op het (noodgedwongen) afstappen van de “Hollandse School” als tactiek en de keuze voor meer verdedigende zekerheid. Deze weerstand tegen verandering is iets dat de mens eigen is en kan het beste verholpen worden door resultaat te boeken, dat is volgens mij in de loop van het WK wel gebleken.
 
Zo snel als de mening over het Nederlands elftal veranderde, zo moeizaam gaan veranderingen in de bouw. Dat is me de laatste tijd opgevallen bij verschillende projecten bij Huybregts Systeembouw waarbij een nieuwe manier van communiceren en informeren toe wordt gepast.
 
Bij het project “De Driesprong” werd nog gebruik gemaakt van WeTransfer om alle projectinformatie te verspreiden naar de ketenpartners, maar sinds kort wordt er door Huybregts Systeembouw gebruik gemaakt van Docstream. WeTransfer is een online platform waarmee je documenten, zoals projectinformatie, kunt versturen. Docstream is een online communicatie platform waar projectinformatie opgeslagen, bekeken en aangepast kan worden door alle betrokken partijen met toegang tot het platform.
 
WeTransfer en Docstream hebben beide hun voordelen namelijk;
WeTransfer: Snel alle projectinformatie beschikbaar, makkelijk in gebruik.
Docstream: Meer dan alleen documenten delen, er kan commentaar gegeven worden en er kan een workflow schema opgezet worden.
 
Het doel achter de overstap is het makkelijker kunnen delen van documenten en het mogelijk maken om commentaar te geven op (tijdelijke) documenten. De eerste projecten waarbij dit gebruikt is hebben positieve ervaringen gebracht, maar ook nog enkele verbeterpunten.
 
In tegenstelling tot het Nederlands elftal, waar de resultaten al snel zichtbaar waren, is het bij de nieuwe aanpak voor informeren en communiceren, op enkele positieve ervaringen na, nog even wachten op de positieve projectresultaten. Om iedereen te overtuigen dat het gebruik van Docstream een goede verandering is en om voldoende draagvlak te creëren zullen er dus resultaten geboekt moeten worden.
 
Om dit te bereiken kan er gebruik gemaakt worden van meer dan alleen de mogelijkheid om documenten te delen en opmerkingen te maken. Zo is er de mogelijkheid om de processtappen te visualiseren en taken te koppelen aan een deadline om andermans werkzaamheden inzichtelijk te maken en de grote tijdsdruk die deze projecten met zich meebrengen in beeld te brengen.
 
Om deze werkwijze te kunnen verbeteren zal er goed geluisterd moeten worden naar de ketenpartners. Hun inbreng voor de inrichting van Docstream is namelijk net zo belangrijk als die van Huybregts Systeembouw. De komende tijd gaat uitwijzen of deze verandering een positieve invloed heeft op de communicatie tussen Huybregts Systeembouw en de ketenpartners, dat zal moeten blijken uit de resultaten.

Abonneer jezelf op onze artikelen