VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
3 april 2014 - Maarten van Ham

Waarom de bouw dichter tegen de onderwijswereld aan moet kruipen

 

CollegeOm de mooie kanten en verscheidenheid aan beroepen in de bouw te laten zien ben ik recentelijk met een aantal collega’s en branchegenoten aanwezig geweest tijdens de open avond van Summa Bouw & Infra.

Doel van de deelname door diverse branchegenoten was het promoten van de bouwbranche om nieuwe aanwas van leerlingen en studenten te stimuleren. In een eerdere blog omschreef ik al het gevaar van een mogelijke onderwijskloof tussen de bouw- en vastgoedbranche en het onderwijs.

Bouw minder interessant

Blijkbaar is de bouw minder interessant geworden voor leerlingen en studenten. Bijzonder jammer want het is immers één van de mooiste branches om werkzaam te zijn. Waarom zal ik uitleggen. In mijn middelbare schooltijd wist ik het al: ik wilde architect worden. Ik was bijzonder gefascineerd door mooie of speciale gebouwen. In het dorp waar ik woonde staan veel gebouwen welke zijn ontworpen door Gerrit Rietveld. Het lukte me nooit om voorbij te fietsen zonder om te kijken. Uiteindelijk ben ik door stages en andere keuzes bij een uitvoerend bouwbedrijf terecht gekomen. Met uiteindelijk het in mijn ogen zelfde resultaat: het gezamenlijk werken aan gebouwen waar we met trots later nog eens langs kunnen fietsen en waarbij het niet lukt om niet om te kijken.

Aan het aantal bezoekers van de open avond te zien loopt de interesse in ons vakgebied terug. Dat is één van de redenen waarom wij als branche dichter tegen het onderwijs aan moet kruipen om de toestroom van de leerlingen en stagiairs in de toekomst te garanderen.

Rietveld

Reuzensprongen

Daarnaast is onze branche momenteel volop in beweging. Onze sector maakt momenteel reuzensprongen als het gaat om innovatie. Huizen worden op korte termijn geprint en verbouwingen en renovaties van bestaande woningen zijn binnen enkele dagen klaar. Het is dus ook van belang dat we als branche aan de van oudsher rigide onderwijsinstellingen laten weten waar wij behoefte aan hebben. Hoe ziet de collega van de toekomst eruit? Over welke competenties moeten zij beschikken? Welk lesmateriaal voldoet nog? Wat missen we in het huidige onderwijs? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat docenten up-to-date blijven qua kennis?

Stuk voor stuk redenen om ook op dat vlak een goede aansluiting met het onderwijs te hebben en verder uit te bouwen. Om aan het laatstgenoemde punt onder andere invulling te geven laten we docenten stages lopen binnen een aantal bedrijven om te laten zien waar we als bedrijven momenteel mee bezig zijn. Verder starten we met het opzetten van een flexibele schil aan bedrijven rondom de onderwijswereld om gastcolleges te verzorgen. Acties welke nu regionaal ontstaan maar wellicht landelijk uitgerold moeten worden. Ik ben benieuwd of er meer initiatieven in andere regio’s zijn waar ook wij weer van kunnen leren. (je reactie kun je hieronder toevoegen)

Collega’s van de toekomst

Terug naar de open avond: tijdens de open avond kwam er een jongen binnengewandeld welke zei: “ik wil later architect worden”. Voor mij een grote herkenning. Gelukkig was er die avond een architect aanwezig welke vol passie over zijn werk vertelde. Erg mooi om de nieuwe aanwas voor onze branche zo te kunnen informeren. Dit zijn de jongens en meiden die we de mooie kanten van de branche moeten laten zien zodat zij later de collega’s van de toekomst worden!

Deze blog verscheen eerder op Bouwkennis

Abonneer jezelf op onze artikelen