VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
5 september 2013 - Maarten van Ham

Van traditioneel naar conceptueel

Dat de bouwwereld verandert en uit haar conservatieve schulp kruipt, daar staat niemand meer van te kijken. Uit een door mij eerder uitgevoerd onderzoek blijkt dat veel opdrachtgevende partijen (zowel woningcorporaties als ontwikkelaars) kijken naar alternatieve manieren om slimmer, goedkoper of sneller te bouwen en hier oplossingen voor zoeken. Bij projecten met repetitie wordt dit vaak in conceptueel bouwen gevonden. Eveneens zijn er corporaties welke hun gehele vastgoedbeleid tegen het licht houden. Onder andere Wonen Limburg was in dit artikel van Fooq te lezen. De genoemde weerslag als gevolg van de maatregelen welke de overheid momenteel doorvoert zijn echter niet de enige redenen om het vastgoedbeleid nader te bezien. Onder andere ook door veranderingen in demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing. Dit zorgt voor verminderde vraag naar nieuwbouwprojecten, immers komen er jaarlijks 50.000 woningen vrij, zo was te lezen in een artikel van Spacemakers.

Kansen

De huidige tijd vraagt om vernieuwing. Vernieuwing gaat verder dan innovatie. Bij innovatie worden bestaande processen verbeterd en bij vernieuwing worden oude processen losgelaten en nieuwe processen ontwikkeld en uitgevoerd. Nieuwe wegen worden bewandeld om toch de ambities van de opdrachtgevende partijen doorgang te laten vinden. Ongevraagd zorgt dit voor een explosie aan nieuwe initiatieven en creativiteit. Voorbeelden zijn de samenwerking van overheid en corporaties met “de stroomversnelling”, verdere digitalisering van bouwprojecten met onder andere gebruik van BIM en Woonconnect. Verder is er een spannende ontwikkeling met de verdere mogelijkheden van het digitaal bouwen. De eerste ontwerpen van geprinte gebouwen circuleren al over internet. Tevens ontwikkeld de inzet van augmented reality in de bouw zich razendsnel, een onderwerp waarover Inge Sijpkens mij interviewde met betrekking tot onze eerste ervaringen hiermee. Volop kansen die onze branche momenteel erg uitdagend en interessant maken. Vernieuwing kan echter ook weerstand oproepen. Deze weerstand zullen we middels goede voorbeeldwerking moeten weerleggen om deze vernieuwing mogelijk te maken.
Verder zien we een verschuiving van nieuwbouw naar het transformeren, renoveren of conserveren van bestaande woningen en utiliteitbouw en blijft de vraag naar conceptuele gebouwen of bouwdelen groeien.

Conceptueel bouwen, wat is dat?

Veel partijen hebben van conceptueel bouwen gehoord maar geven in mijn onderzoek aan niet exact te weten wat het is. Uit het onderzoek blijkt dat dit kan zorgen voor spraakverwarring omtrent het begrip conceptueel bouwen. Het is dus van belang dat partijen in de markt, zowel aanbieders als opdrachtgevers, bekend zijn met conceptueel bouwen en weten wat dit begrip inhoudt. Conceptueel bouwen is kiezen uit project overstijgende oplossingen.
13.1Opdrachtgevers kijken in de markt welke bestaande oplossingen aansluiten bij de wensen van hun doelgroep en kiezen het concept wat hier het beste bij aansluit. Deze concepten worden ontwikkeld voor een specifieke doelgroep en worden proactief in de markt aangeboden. Bovendien is er bij conceptueel bouwen sprake van voldoende keuzevrijheid en flexibiliteit.
Daarnaast worden de concepten gerealiseerd met maximale ketenintegratie. De toegevoegde waarde van alle ketenpartners wordt op deze manier optimaal in de ontwikkeling van de concepten benut. Uiteindelijk hebben de concepten daardoor duidelijke meerwaarde ten opzichte van traditioneel bouwen. Sommige concepten kunnen zeer snel worden gerealiseerd of zijn voordeliger, waar andere zich bijvoorbeeld kenmerken door een hoge bouwsnelheid of bovengemiddelde energiezuinigheid.

Conceptueel bouwen kan een goede oplossing bieden voor projecten met een repeterend karakter. Het is duidelijk geen hype maar een strategische keuze. Wel zullen aanbiedende partijen duidelijk moeten communiceren wat conceptueel bouwen inhoudt en hun concepten proactief moeten vermarkten. Voor opdrachtgevers vraagt het een andere invulling van hun inkooptraject. Als men weet voor wie hij bouwt en wat deze doelgroep wenst, kun je ook eerst kijken welke concepten er in de markt aansluiten bij deze doelgroep voordat het wiel weer opnieuw uitgevonden wordt. Mochten de bestaande concepten niet aansluiten, dan is kijken naar conceptueel ontwikkelen een goede optie. Partijen welke interesse hebben in conceptueel bouwen raad ik aan in contact te komen met het netwerk conceptueel bouwen, een netwerk bestaande uit vernieuwende partijen vanuit zowel de vragende- alsmede de aanbiedende zijde.

13.2Om de spraakverwarring te voorkomen en duidelijkheid te scheppen tussen onze traditionele en conceptuele bouwprojecten hebben we gekozen voor “comprehensive branding”, of in gewoon Nederlands: een familienaam (HSC). We hebben er bewust voor gekozen om slechts concepten pro-actief te vermarkten welke bewezen succesvol zijn gerealiseerd. Al deze concepten hebben de familienaam HSC gekregen. Daarnaast vindt in de benaming van onze concepten altijd de doelgroep plaats, bijvoorbeeld: HSC Jongerenwoning, HSC Gezinswoning enz.

We zien dus volop innovatie, vernieuwing en creativiteit. Ingrediënten welke onze branche op dit moment smaak geven. Wat niet veranderd is dat we duurzame en tastbare producten blijven maken waar we later nog eens langs kunnen fietsen en met trots naar omkijken.