VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
9 januari 2014 - Mandy Helmhout

Van kantoor naar de keet, zorgterrein Providentia

17Beginnen op het kantoor of op de bouwplaats zijn twee grote verschillen, althans zo ervaar ik dat. Onderweg naar kantoor denk je aan je werkzaamheden die je die dag wilt gaan verrichten. Een aantal telefoontjes tussendoor met een aantal vragen veranderen je werkschema soms een beetje. Maar op de bouwplaats kunnen er meteen vragen aan je gesteld worden. Hierdoor kan er ook veel sneller antwoord gegeven worden en kan er sneller naar oplossingen worden gekeken. Maar ook kan er makkelijker naar de bouwplaats gekeken worden voor afmetingen en/of mogelijke problemen waar je tegenaan zou kunnen lopen die je vanaf het kantoor natuurlijk niet zou kunnen zien. 

‘Met andere woorden alle antwoorden liggen op de bouwplaats binnen handbereik’.

Bij grotere projecten kiezen de werkvoorbereiders ervoor om in de bouwkeet op de bouwplaats te gaan werken. Werkvoorbereiders kunnen nu rechtstreeks samenwerken met de uitvoerder(s). Dit is ook het geval bij de projecten waar ik aan mee mag helpen. Ik zit nu twee weken in de bouwkeet op het Providentia terrein en mijn eerste indruk van de bouwkeet is dat het gezellig is en erg functioneel. Wij zitten nu met vier man in de bouwkeet in Sterksel. Dat zijn René Gevers (hoofduitvoerder), Cas Janssen (werkvoorbereider), Kadir Ugur (werkvoorbereider) en ik als stagiaire.

17.1Op de bouwplaats is het bedrijf A. Jansen b.v. nog bezig met de grond verbetering. Vanaf eind week 41 zal de bouw gaan starten en zal het een stuk drukker worden op de bouwplaats. Dan is het natuurlijk een komen en gaan van busjes, vrachtwagens en bouwlieden. Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf (Mijn ontdekkingsreis door de bouw) mag ik mee helpen met twee verschillende projecten. De bouwkeet waar ik het over heb staat bij het herontwikkelingsproject Providentia. Maar deze is op loopafstand van de VSO School waar Huybregts Relou nu ook aan het bouwen is. Beide bouwprojecten bevinden zich op het zorginstellingterrein van Kempenhaeghe. De leerlingen van de VSO school zitten nu tijdelijk in een noodschool. Deze noodschool bevindt zich tegenover het bouwterrein van het herontwikkelingsproject Providentia.

Bij ieder bouwproject moet er natuurlijk rekening gehouden worden met de omgeving op het gebied van overlast en veiligheid. Maar nu bevindt het bouwterrein zich in het midden van het studie- en leefgebied van cliënten van Kempenhaeghe. Het belangrijkste onderdeel van deze bouw is dat de cliënten zo weinig mogelijk prikkels krijgen door de bouw en nog rustig rond kunnen lopen in het gebied van Providentia. Door prikkels kunnen de cliënten een mogelijke epileptische aanval krijgen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen heeft Huybregts Relou samen met Kempenhaeghe gekeken wat de meeste prikkels veroorzaakt bij de cliënten en hoe deze voorkomen kunnen worden.

Een van de eerste aandachtspunten was om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen van de bouwprojecten zich konden inleven hoe het voor de cliënten van Kempenhaeghe is om zoveel veranderingen mee te maken. En om uit te leggen hoe iedereen hier het beste mee om kan gaan. Zo werden er een aantal regels opgesteld. Het bouwverkeer rijdt allemaal stapvoets over het terrein en verleend iedereen voorrang. En het bouwterrein mag niet toegankelijk zijn voor bewoners. Dit wordt gedaan door middel van hekken rondom de bouw en de wegen naar de bouw waar het bouwverkeer gebruik van maakt. Dit omdat de cliënten niet altijd in de gaten hebben wat er gaande is op de bouw of waarvoor ze op moeten letten. Ook is muziek op de bouw niet toegestaan. In de bouwkeet hangen deze regels om iedereen eraan te herinneren wat belangrijke aandachtspunten zijn.
De bewoners worden ook geïnformeerd wat er allemaal gebeurd op de bouw. Iedere twee weken krijgen de medewerkers een briefing over de planning en werkzaamheden over de infra-werkzaamheden en de bouwwerkzaamheden rondom de eerste zorgclusters. Deze informatie wordt vervolgens aan de cliënten uitgelegd. Hierdoor weten ze wat de vrachtwagens aan het vervoeren zijn en wat er allemaal gebeurt op de bouwplaats.

Er wordt van alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de cliënten niet te veel gestoord worden in hun dagelijks leven en om een mooie nieuwe woonomgeving voor ze te creëren waar ze nog jaren plezier van hebben.