Wij zijn Harm Schoonheijt en Youri Vereijken en zijn bezig met het onderzoek ‘LEAN binnen de werkvoorbereiding van Huybregts Relou’. Om een beter beeld te krijgen van hoe LEAN nu bij een organisatie wordt geïmplementeerd, hebben wij een aantal (LEAN) bedrijven bezocht. Dit hield in dat er een interview plaatsvond, en dat er een rondleiding werd gegeven door het bedrijf. Bedrijven waaraan wij een bezoek hebben gebracht zijn:
* Berkvens deursystemen;
* Van de Vin kozijnen;
* Waal bouw;
* Scania Production Zwolle.
Bij bedrijven die met LEAN bezig zijn, zien we dat zij zich specialiseren in bepaalde bouwmethodieken –en technieken. Doordat deze bedrijven zich voor 90 procent willen specialiseren, zorgen zij juist voor standaardisatie (Seiketsu) binnen het werkproces op basis van uitvoeringsmethoden/ bouwtechnieken. Bij standaardiseren is het belangrijk dat de beste werkwijze op papier komt te staan, zodat iedereen binnen het bedrijf gaat werken volgens de meest efficiënte werkwijze.
Bij het standaardiseren van het proces komt men verspillingen (Muda) tegen, die dan weer geëlimineerd kunnen worden. Het is ons opgevallen dat bedrijven sterk bezig zijn met het verkorten van hun doorlooptijden (5s tool). Een doorlooptijdverkorting is puur een middel om verspillingen naar boven te halen. De mensen van een organisatie gaan anders denken als de vraag wordt gesteld om processen extreem te verkorten. Doordat mensen anders gaan denken, komen de verspillingen vanzelf bovendrijven.
Hoe meer verspillingen men uit het huidige werkproces kan halen, hoe meer men naar het one-piece-flow principe toe kan werken. One-piece-flow wordt gebruikt voor het direct afhandelen van een activiteit. Het staat voor ‘per stuk’ en ‘continue doorstroming’. Er moeten geen pieken en dalen meer in het proces zitten, maar er moet Flow gecreëerd worden in de productie.
Ook een opgeruimde werkplek is van belang als het om LEAN gaat. De 5s is een methode gericht op het creëren en onderhouden van een georganiseerde, opgeruimde en efficiënte werkomgeving. Deze methode is gekoppeld aan het just-in-time principe. Dit wil zeggen dat er niet meer geleverd hoeft te worden dan dat er nodig is, dus geen pallet gevelstenen die men pas over 4 weken nodig heeft. Zo min mogelijk voorraad, want dat is allemaal waste!
Wat bedrijven wel meer op kan leveren is het zoeken van vaste partners. Hoe meer men producten standaardiseert (in de zin van bouwmethodiek en keuzes die men maakt), hoe sneller dat men kan kiezen voor vaste partners. Enkele voordelen hiervan zijn dat bedrijven geen onnodige calculaties hoeven te maken, en dat het niet over contracten hoeft te discussiëren. Partners 1 op 1 selecteren kan worden gezien als het ideaalbeeld.
Normaliter stuurt het management de werkvloer aan, maar bij LEAN ontstaat er een verandercultuur (de
omgekeerde driehoek). De gedachte van LEAN is dat de werkvloer het management aanstuurt. Dit wil zeggen dat de managers niet meer sturen, maar dat zij vragen stellen aan de werkvloer, dat zij luisteren en faciliteren.
De kennis vanaf de werkvloer moet worden gebruikt, want zij zijn tenslotte degene die het werk in de praktijk uit moeten voeren.
Ook belangrijk is dat er dagstarten op alle niveaus binnen de organisatie worden gehouden, want zonder dagstarten is het bijna onmogelijk voor een organisatie om continue te kunnen verbeteren. Mensen moeten elkaars ervaringen delen, de voortgang controleren en gezamenlijk proberen om dagelijks problemen op te lossen. Het zou als volgt opgedeeld kunnen worden:
* Projectleiders en werkvoorbereiders;
* Calculatie en verkoop;
* Uitvoerders;
* Productie/werkvloer.
Met het toepassen van LEAN willen bedrijven ook de klantwaarde omhoog schroeven. Dit kan op vele manieren. Standaardiseren is al een heel mooi voorbeeld waarmee de doorlooptijd wordt verkort van het proces. Zo creëer je als bedrijf dat je de klant sneller kunt voorzien van zijn product. Ook kan men klantwaarde creëren door samen met de klant door een 3D model heen te lopen. De klant kan dan zien wat het te bouwen idee is, en kan zelf ook zijn wensen/mening benoemen omtrent het 3D model. Men kan ook klantwaarde creëren door alles mogelijk te maken voor de klant, of door bijvoorbeeld een basispakket aan te bieden, waarbij verschillende opties en specials mogelijk zijn.
Bij Scania werd zelfs gesproken om in de toekomst aan het einde van de productielijn, een restaurant/café te vestigen. Als een klant een vrachtwagen wil kopen, dan gaat men even wat eten/drinken in het restaurant, waarna vervolgens de sleutel wordt gebracht zodat men na het eten weg kan rijden met de gekochte vrachtwagen.
The headline and subheader tells us what you're offering, and the form header closes the deal. Over here you can explain why your offer is so great it's worth filling out a form for.
Remember:
© Copyright 2016 VB Groep
Sitemap Disclaimer