VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
9 januari 2014 - Maarten van Ham

Succes door co-creatie: Het geheim van Great Barrier Reef

20Het was wederom een troosteloze tv-avond met slechts “informatieve” zendingen van negatieve aard of deerniswekkende programma’s welke je hoofd zo lekker leeg maken, *zucht*. Met veel plezier trof ik op mijn harddiskrecorder een nieuwe aflevering van de door NTR uitgezonden documentaire-reeks van de BBC (Nature’s Microworlds), ditmaal over Great Barrier Reef. Eerder al zag ik de aflevering van de Galapagos eilanden waar ik deze blog over schreef.

Great Barrier Reef is voor duikers één van de bekendste duikspots op aarde. Immers het is het grootste op aarde aanwezige koraalrif. Het wordt door sommige het achtste nieuwe wereldwonder genoemd maar eerdere lezers van mijn blog weten wel beter :).
Tweeduizend kilometer lang koraal aan de oostkust van Australië. Zeker opmerkelijk te noemen want dit gebied is niet van nature het meest voedingsrijke water. Toch is hier ’s-werelds grootste koraalrif ontstaan. Hoe? Co-creatie!

Co-creatie tussen koraalpoliepen en eencellige algen. Koraalpoliep: rifvormende koralen bestaan uit kleine poliepen die in een omhulsel van kalciumcarbonaat leven. Algen worden gevoed door het afval wat de koralen produceren. In ruil maken ze zuurstof en suikers van zonlicht. Koraal groeit op deze suikers. Deze unieke samenwerking (door middel van co-creatie) zorgt dat het koraal in het voedselarme kustwater kan groeien. Deze relatie bepaalt hun ecosysteem. Ze zijn niet alleen volledig afhankelijk van de zon maar ook zeer kwetsbaar door de vele orkanen welke jaarlijks dit gebied teisteren.
Het koraal beschermt andere delen van het rif tegen deze orkanen maar raakt hierbij zelf behoorlijk beschadigd. Als het stof gedaald is zorgt dit echter  voor nieuwe kansen. 85% van het koraal overleefd de zwaarste stormen. Nieuw leven ontstaat doordat koraal zelfherstellend vermogen heeft en het nieuwe koraal groeit op de oude skeletten. Deze levende mortel bouwt het rif verder op in nieuwe lagen.

Sinds de ijstijd is de zee honderd meter gestegen. Doordat het koraal een zelf herstellend vermogen heeft en steeds dikker wordt zorgt het ervoor dat de koralen niet in te diep water komen en het voldoende fotosynthese krijgt. Daarnaast beschermd het hiermee zichzelf tegen de almaar stijgende zeespiegel. Wederom een aanrader om deze docu op te zoeken en terug te kijken.

Terug naar onze werkelijkheid. Toen ik deze documentaire gezien had besefte ik me dat in onze werkelijkheid dit natuurlijk ook vaker gebeurd. Één van de bekendste voorbeelden is Philips in de co-creatie met Douwe Egberts waar Senseo uitrolde. Inmiddels beginnen de eerste signalen van co-creaties zich in onze branche ook al voor te doen.

Eerder al werkte wij als organisatie nauw samen met ketenpartners om bij conceptueel bouwen onze concepten te optimaliseren en de maximale toegevoegde waarde van onze ketenpartners toe te voegen aan onze concepten. Echter van duidelijke co-creatie is hierbij niet echt sprake.

Recentelijk zijn we echter een stap verder gegaan en hebben de toegevoegde waarde van twee concepten (HSC Gezinswoning (Huybregts Systeembouw) & Blue casco (Heembeton)) samengevoegd in een co-creatie. Hierbij ontstond de HSC Blue casco gezinswoning. Een oplossing voor energieneutraal bouwen in met name de grondgebonden woningbouw. Niet ontstaan net als bij Great Barrier Reef om te overleven maar juist omdat we de toegevoegde waarde van onze concepten zagen en deze goed kunnen bundelen.

In de toekomst verwacht ik dat de kracht voor co-creatie niet alleen achterwaarts met de toeleverende industrie zal plaats vinden maar meer en meer plaats zal vinden met de klant en eindgebruiker van onze producten. Onze diensten zullen zich nog beter aan moeten passen aan de wensen van deze eindgebruikers en hen een onderdeel laten zijn binnen ons realisatieproces. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de inzet van nieuwe ICT oplossingen zoals woningconfiguratoren om de eindgebruiker zijn of haar eigen woning te laten creëren. Uiteraard gebeurd dit nu gedeeltelijk al met legio aan keuze-opties en vindt de klant het doorgaans prettig om te kunnen kiezen uit oplossingen maar we kunnen dit een stuk laagdrempeliger maken.

Een co-creatie tussen leverancier of producent en eindgebruiker. Als we hiertoe als branche in staat zijn zullen we de orkanen die nog komen gaan wel trotseren.