VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
9 januari 2014 - Mandy Helmhout

Studenten maken kennis met renovatieproject

Toen ik aan mijn opleiding  Bouwmanagement en Vastgoed op de Avans Hogeschool in Tilburg begon vond ik het moeilijk om me voor te stellen hoe alle werkzaamheden en producten die ik op school tegen kwam uitgevoerd werden op de bouwplaats. Tijdens mijn eerste jaar merkte ik dat andere studenten met hetzelfde probleem worstelden. Ik ben er achter gekomen dat voor wat meer technische opleidingen hier een oplossing voor is bedacht.  Om een beter beeld te vormen voor eerstejaars studenten is de bedrijven oriëntatiedag in het leven geroepen.

Hoe ik dit weet? Huybregts Relou heeft ook aan de bedrijven oriëntatiedag deelgenomen en hebben aan mij gevraagd of ik een presentatie voor 16 eerstejaars bouwkunde studenten van de Avans Hogeschool wilde geven. De vraag was om in mijn presentatie te vertellen over mijn ervaringen in de bouw die ik tijdens mijn stage heb opgedaan. Gedurende de bedrijven oriëntatiedag kregen de studenten de kans om meer te weten te komen over het renovatieproject in Budel- Schoot waar in opdracht van wooncorporatie WoCom Someren nu  bij 32 woningen het dak en de gevel gerenoveerd worden door Huybregts Relou.

De studenten werden ontvangen in een van de gerenoveerde woningen waar  ze tijdens een presentatie van verschillende medewerkers van Huybregts Relou informatie kregen over wat Huybregts Relou als aannemersbedrijf doet in de bouwsector. Maar ook wat het renovatieproject in Budel-Schoot inhield.

 

 

 

 

 

 

 

Resultaat renovatie Budel-Schoot


Tijdens deze presentatie konden de leerlingen vragen stellen aan André Peters (uitvoerder), Mark van Diessen (projectleider), Jurgen van de Ven (hoofd productie), Inge van de Sande (medewerkster P&O) en aan mij (Stagiaire).  Na de presentatie werd er een rondje door de wijk gelopen om een kijkje te nemen bij de woningen die al gerenoveerd waren en bij een aantal woningen waar ze volop bezig waren.

21.2Wat een renovatie altijd uitdagend maakt is dat je te maken hebt met bewoners. Er zijn verschillende oplossingen om ervoor te zorgen dat de bewoners zo min mogelijk overlast hebben van de werkzaamheden om hun heen. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van tijdelijk onderdak in een andere woning. Maar tijdens deze renovatie is ervoor gekozen om de renovatie uit te voeren terwijl de bewoners in hun woning blijven wonen. Dan moet er natuurlijk rekening worden gehouden met verschillende aspecten. Deze renovatie bevindt zich midden in een woonwijk. Hierdoor moet er goed nagedacht worden waar het bouwmateriaal wordt geplaatst. Om de renovatie zo snel mogelijk te laten verlopen is het een pre dat de timmerlieden makkelijk bij hun materiaal kunnen, daarom is er voor gekozen om het materiaal in de straat te plaatsen. Maar tegelijkertijd moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat de bewoners op ieder moment van de dag rondom hun woning kunnen lopen. Dan komt het puntje veiligheid weer aan bod. Maar ook moet er rekening gehouden worden met de spullen van de bewoners die tijdens de renovatie in de woningen blijven staan. Verschillende aspecten om van te voren over na te denken dus.

21

Bewoner van renovatiewoning Budel-Schoot


Tijdens het rondlopen met de studenten kwamen er verschillende vragen naar boven. Wat zie ik? Welke materialen worden er gebruikt? Mogen de bewoners zonder veiligheidsschoenen en helm rond lopen? Maar het was vooral het plaatsen van de onderdelen doe ze geleerd hadden op school en deze terug vertalen in de aspecten die ze tegen kwamen bij de renovatie. Een andere vraag die naar boven kwam bij een student was: ‘‘Zijn de bewoners allemaal blij met de renovatie?’’. Dit is natuurlijk altijd een lastig onderdeel. Je hebt te maken met verschillende leeftijdsgroepen en meningen van mensen. Om hier rekening mee te houden heeft WoCom  voor de start van de renovatie verschillende avonden georganiseerd om er achter te komen wat de wensen en ideeën  van de bewoners waren. De plannen voor de renovatie zijn vervolgens door WoCom samen met de architect (De Loots Architecten en Adviseurs) afgestemd op de wensen van de bewoners. Maar iedereen tevreden stellen blijft natuurlijk moeilijk. Je hebt altijd te maken met mensen die het prima vinden zoals het eerst was. En liever niet een korte periode in een bouwproject wonen. Maar ook andere die open staan voor veranderingen en graag verschillende aanpassingen in hun huis zien. Dat er verschillende meningen zijn kwam ook naar voren toen tijdens de rondleiding een bewoner langs kwam. Hij gaf meteen aan dat hij het niet fijn vond om tijdelijk tussen het bouwmateriaal te zitten maar het eindresultaat wel erg mooi vond.  Maar ook dat de bouwvakkers goed hun werk deden. De bewoner vroeg of iedereen binnen wilde kijken om te zien wat de veranderingen waren in zijn woning. Tijdens de rondleiding door zijn huis kwamen er toch een paar puntjes van kritiek naar boven waar hij het niet mee eens was. Zoals bijvoorbeeld de achterdeur die groter is geworden en het raam ernaast dus kleiner is geworden waardoor zijn vitrage niet meer paste. Zo blijven er altijd dingen die bewoners graag anders hadden gezien. Om de bewoners tegemoet te komen tijdens een renovatie krijgen ze een bedrag ter compensatie zodat ze bijvoorbeeld een nieuwe vitrage kunnen aanschaffen.

Door de bedrijven oriëntatiedag kregen de leerlingen de kans om een kijkje te nemen bij een bouwproject en te zien hoe een renovatieproject in z’n werk gaat. Maar ook hoe Huybregts Relou en WoCom een renovatie aanpakken. De leerlingen gaven aan dat ze het een erg leuke en interessante dag vonden. Dit was ook te zien aan het aantal vragen die tijdens de dag gesteld werden. Hieruit blijkt wel dat er nog veel vragen bij studenten zijn en dat een bedrijven oriëntatiedag een stap in de goede richting is. Terugkijkend op de dag is het erg leerzaam geweest en niet alleen voor de studenten maar ook voor mij.