VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
19 februari 2015 - Maarten van Ham

Samenwerkingsvormen en nieuwe technologieën

analyticsBijna alle organisaties zijn gestart met het werken in een BIM, werken in ketensamenwerkingstrajecten en zijn met LEAN-principes aan de gang. Toch zitten we nog in een duidelijke transitiefase. Een eenduidige vorm is er niet en als partijen voor de eerste keer binnen de keten samenwerken aan een BIM of werken volgens concurrent engineerings principes dan is het toch weer opnieuw aftasten. Projectoverstijgende samenwerkingsvormen hebben dan ook de voorkeur. Je weet immers wat je aan elkaar hebt bij de start van een nieuw project.

Dat BIM en de nieuwe samenwerkingsvormen de toekomst hebben dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. Vorige maand werd door Uneto VNI zelfs gesproken van een doorbraak voor BIM in de installatiesector.

Ook bij de leveranciers van software om deze processen te ondersteunen merken we deze zoektocht. Ieder tracht binnen de wereld van BIM zijn eigen landjepik te spelen. Dit werkt remmend. Kijk bijvoorbeeld naar nieuwe coderingen voor BIM en bestekken. Deze vinden geen aansluiting bij overige coderingen en passen al helemaal niet in een koppeling naar verificatie en validatieprocessen bij design en build trajecten. Partijen geven hierover aan dat zij openstaan voor andere softwarepartijen die hun software willen koppelen aan hun eigen coderingen. Dit past volgens mij niet bij het idee van een open BIM waarmee we volgens mij moeten proberen om het elkaar makkelijker te maken.

Het moet anders

Bij ruimdenkendheid en transparantie zal het verschil gemaakt kunnen worden en kunnen bovengenoemde hobbels genomen worden. Dus het moet anders. De koppeling tussen coderingen, BIM modellen, en uiteindelijk de verificatie en validatieprocessen is een must. Op die manier wordt bouwen weer een stukje eenvoudiger. Uitvoerders kunnen dan eenvoudig aantonen dat het gerealiseerde werk aan de eisen voldoet en we kunnen toewerken naar een AS-built model welke uiteindelijk volledig aantoont dat we gemaakt hebben wat we beloofd hebben. En het kan al, er zijn namelijk goede tools om de validatie en verificatie vast te leggen.

Koppeling met coderingen

Er dient alleen een koppeling te komen met de vooraf opgegeven coderingen. Op die manier kan de klant namelijk zien dat wat beloofd is ook gerealiseerd is. En dit schept niet alleen vertrouwen, het voorkomt ook de nodige kosten bij opdrachtgevende partijen in de vorm van directievoering en toezicht op de bouwplaatsen. De bouwers tonen namelijk zelf aan dat zij voldoen aan hetgeen vooraf gezamenlijk is afgesproken. Daarnaast zijn er mooie kansen om BIM ook als commercieel hulpmiddel in te zetten, een eerdere blog is hier te vinden.

Als we 5 jaar verder zijn en terugkijken naar 2015 dan denken we “goh was dat zo lastig toen?”. 

Abonneer jezelf op onze artikelen

 

Deze blog schreef ik eerder voor Bouwkennis