VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
27 oktober 2014 - Frank Verhees

Presentatieprogramma’s en -technieken

Presentatie_02

Bij deze weer een korte update over mijn afstuderen. De volgende stap tijdens mijn afstuderen is het geven van een presentatie over het onderwerp waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest. De meeste mensen zullen hierbij meteen denken aan een PowerPoint presentatie en dat is ook het programma dat ik tijdens de rest van mijn opleiding gebruikt heb om presentaties te geven. Toch zijn er voldoende alternatieven die de laatste jaren steeds meer gebruikt worden. Het leek me interessant om uit te zoeken of deze iets nieuws bieden en of ik daar gebruik van kan maken voor mijn presentatie.
 

PowerPoint van Microsoft Office is waarschijnlijk het bekendste presentatieprogramma dat er is. Op de website van Microsoft Office producten wordt ingegaan op de thema’s die gekozen kunnen worden en hulpmiddelen om dia’s uit te lijnen. Ook promoten ze de mogelijkheden voor de presentator om in te zoomen en snel te schakelen tussen dia’s. Al met al geen bijzondere functies voor een programma dat zo veel gebruikt wordt.

Er zijn dus ook alternatieven die in plaats van het vrij beperkte PowerPoint gebruikt kunnen worden. Op Computerworld.nl kwam ik een lijstje tegen met de volgende alternatieve presentatieprogramma’s: Haiku Deck, Kingsoft Presentation Free 2013, Pixxa Perspective, Prezi en Softmaker Presentations Mobile.

Van deze vijf alternatieven zijn Prezi en Kingsoft Presentation Free 2013 de enige vergelijkbare programma’s aangezien de overige voor een presentatie op een iPad ontwikkeld zijn of op Android draaien. Na het lezen van de eigenschappen van Kingsoft Presentation Free 2013 bleek dat het in feite een gratis versie is van PowerPoint dus daarom ben ik me gaan verdiepen in Prezi als mogelijk alternatief voor mijn presentatie.

Prezi is een nieuw soort presentatieprogramma dat staat voor een frisse manier van presenteren. Na het bestuderen van enkele websites  met tips voor het gebruik van Prezi, werd mij duidelijk dat het qua functionaliteit niet zoveel nieuws brengt ten opzichte van PowerPoint, het gaat vooral over de visuele indeling van de presentatie en de overzichtelijkheid van het pad dat tijdens de presentatie doorlopen wordt. Zelf spreken ze op hun website net zoals PowerPoint over thema’s die gekozen kunnen worden en de mogelijkheid om in te zoomen op dia’s. Het enige onderscheidende is de visuele relatie tussen ideeën of dia’s.

Presentatie_02Behalve een ander presentatieprogramma is het ook mogelijk om een andere presentatietechniek te gebruiken. Bekende voorbeelden van alternatieve presentatietechnieken zijn Pecha Kucha en de Elevatorpitch. Beide richten zich op een kort tijdsbestek om de luisteraar te informeren en te overtuigen alleen hebben beide een verschillende manier om dit te bereiken.

 

Pecha Kucha (20 x 20) is een presentatietechniek waarbij 20 dia’s voor 20 seconden te zien zijn. De dia’s gaan automatisch verder waardoor de presentator zijn verhaal erg goed voor moet bereiden aangezien er geen mogelijkheid is om terug te gaan of stil te blijven staan om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden. Bovendien mogen er alleen foto’s gebruikt worden om de dia’s te vullen. Dit zijn ook meteen de redenen waarom het voor mijn presentatie geen geschikte techniek is, omdat er juist veel gedetailleerde informatie overgebracht moet worden die niet met alleen eenmalige foto’s duidelijk gemaakt kan worden en er ongetwijfeld vragen gesteld gaan worden.

De Elevatorpitch is een nog kortere presentatietechniek waarbij de achterliggende gedachte is dat de presentator zijn idee over kan brengen in het tijdsbestek dat een ritje in de lift in beslag neemt (dertig seconden tot twee minuten). Deze worden voornamelijk gebruikt als verkooppraatje voor producten of jezelf en hebben normaal gesproken geen visuele ondersteuning van dia’s. Ook dit is dus geen bruikbaar alternatief voor mijn eigen presentatie.

De keuze voor een presentatieprogramma en -techniek hangt volgens mij vooral af van het doel van de presentatie en welke boodschap je het publiek mee wil geven. In mijn geval gaat het om een technisch verhaal waarbij de inhoud belangrijker is dan het verkopen van een idee. Vandaar dat de Pecha Kucha en Elevatorpitch technieken voor mij niet interessant zijn om te gebruiken. Een presentatie met Prezi zou ik zelf eerder gebruiken om een wat luchtiger verhaal over te brengen.

Voor mijn afstudeerpresentaties ga ik gewoon PowerPoint gebruiken vanwege de zakelijke en herkenbare uitstraling waardoor de luisteraars zich kunnen richten op de inhoud en mijn verhaal hopelijk duidelijk wordt.

 

Abonneer jezelf op onze artikelen