VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
25 april 2016 - Youri Vereijken

LEAN in de werkvoorbereiding: Wat is LEAN?

research-390297_960_720.jpg

Om jullie mee te nemen in ons onderzoek voor onze afstudeeropdracht: ''LEAN in de werkvoorbereiding'', willen wij een kort bericht over de ''LEAN filosofie'' posten. Zo willen wij de kennis over deze filosofie vergroten.

 

Wat is LEAN?
‘’LEAN is een brede kreet die een alomvattende en duurzame aanpak heeft, waarbij minder van alles wordt gebruikt, en er meer waarde voor terug komt’’. LEAN management kan worden omschreven als een kwaliteitsverbeteringsfilosofie. Het TPS (Toyota Production System) heeft de focus liggen op het elimineren van activiteiten en verspillingen die geen enkele waarde toevoegen vanuit het perspectief van de klant. Om verspillingen te kunnen reduceren, stromen te synchroniseren en variabiliteit te controleren in de processtromen maakt LEAN gebruik van tools, technieken en principes. 

LEAN maakt heel duidelijk onderscheid tussen de niet waarde toevoegende activiteiten en de waarde toevoegende activiteiten. Onder waarde toevoegende activiteiten verstaat men hetgeen dat bijdraagt aan wat de klant wenst van een dienst of product. Alle andere activiteiten leveren geen waarde.

Velen beseffen niet dat LEAN een langetermijnvisie is, dit is het echter wel. Het focust zich namelijk op het continue verbeteren, waarbij de klant centraal staat en de medewerkers betrokken worden. Door deze methodiek wordt de motivatie en efficiëntie van werknemers groter en de veiligheid en kwaliteit voor de klanten verhoogd.
Ook wordt LEAN vaak beschreven als een productfilosofie, omdat Toyota volgens vele als een productiebedrijf wordt gezien. Als Toyota naar zichzelf kijkt, zien zij meer dan alleen een proces of productie. Zij zien zichzelf als een totaal-managementsysteem.Klik om te vergroten.

De LEAN ijsberg (zie afbeelding, klik om te vergroten) is een bekend voorbeeld binnen organisaties. Vaak denken organisaties aan tastbare zaken, de bovenkant van een ijsberg. De effecten van LEAN zijn echter veel hoger wanneer er aandacht besteed wordt aan zaken die onder water zitten. Denk hierbij aan: visie & strategie, leiderschap en vooral aan gedrag en betrokkenheid van mensen.

 

LEAN is meer dan een proces
Veel organisaties denken dat LEAN niet zo bijzonder is. Zij denken ook dat ze LEAN binnen de kortste keren goed geïmplementeerd krijgen binnen hun bedrijf en werknemers. Niets is minder waar. De meeste organisaties die zeggen dat ze aan LEAN doen, hebben dat gevoel, maar blijven zich onbewust alleen focussen op het procesniveau van het 4P-model van Liker.

Doordat de meeste organisaties hun focus op het proces (process) leggen, is LEAN voor deze bedrijven slechts een middel om in de kosten te snijden. Om als bedrijf LEAN te zijn is het belangrijk dat er focus is op de klantwaarde (purpose) en om het leven van medewerkers (people and partners) in het proces aantrekkelijker te maken. Het verbeteren van deze processen wordt juist door interactie mogelijk gemaakt. De methodieken en tools zijn in de meeste gevallen eenvoudige, korte termijn dingen.

Er worden geen successen geboekt als een langetermijnvisie voor het aanpakken van processen (problem solving) en de interactie tussen verschillende gebieden ontbreekt. Als deze drie P’s ontbreken en alleen de focus ligt op het proces, dan blijven organisaties moeizaam en met veel inspanning werken. Dit komt doordat deze verbeteringen niet vanuit het hart en ziel zijn gemaakt, waardoor dit niet volgehouden kan worden in de gehele organisatie. Aan de prestaties is te zien dat bedrijven die de LEAN- cultuur niet helemaal hebben geadopteerd, achterblijven op degene die het juist toepassen.

 

cachedEZRZJP3X.jpeg

 

Abonneer jezelf op onze artikelen