VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
25 maart 2016 - Giel van den Aker

Klantcontact in de bouw anno 2016

klantcontact

Weten wie je klant is, wil nog niet zeggen dat je de klant werkelijk kent hier zit wel een degelijk verschil in, het moet geen spelletje zijn of worden!

Elke dag zijn wij met onze organisatie druk in de weer om onze bestaande klanten tevreden te houden, daarnaast zijn wij natuurlijk druk op zoek naar nieuwe kansen (klanten) waar wij onze toegevoegde waarde zouden kunnen gaan etaleren.

Het mag duidelijk zijn dat het behouden van bestaande en bekende relaties in verhouding minder energie kost dan het zoeken van nieuwe interessante relaties.

Natuurlijk is het prachtig als nieuwe klanten ons vinden op de toegevoegde waarde die wij hun kunnen bieden en waar deze klant nu juist naar op zoek was, hier ligt dan ook waarschijnlijk een mogelijke nieuwe warme klantrelatie.
Maar ten eerste zullen al onze medewerkers moeten beseffen dat bestaande klanten op welk moment van het proces dan ook het als prettig ervaart als we luisteren en begrijpen wat de wens/behoefte is.
Het persoonlijk contact met een klant is dan ook niet te vervangen door de huidige diversiteit van de hedendaagse digitale communicatiemiddelen. Overigens bieden deze wel een kans de klant op een andere manier te benaderen en vooral om door nieuwe klanten gevonden te worden.

Bij een persoonlijk contact komen zaken als empathie, klantloyaliteit, begrip, respect, et cetera aan de orde, allemaal zaken welke computers niet bezitten.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat klanten met name op zoek zijn naar geloofwaardigheid en het bekende vertrouwen. Juist dan komen de goede interacties op gang waarin het over en weer uitspreken van behoefte/wensenklantcontact2 en de te bieden mogelijkheden op de juiste waardes gewogen kunnen en dienen te worden.

Een valkuil voor ons is echter om voor onze klanten te gaan denken en nog gevaarlijker om het alvast te gaan invullen, deze valkuilen zijn dan ook te vinden in het gehele proces van eerste klantcontact tot en met de serviceperiode.
We zijn dan ook elk moment van de dag, een ieder op zich, een ambassadeur van onze eigen organisatie die oog moet houden op de klant om zodoende deze nog beter begrijpen en te leren kennen hierdoor kunnen we dan simpelweg een nog betere invulling geven aan onze slogan “Resultaat komt Samen”.

Abonneer jezelf op onze artikelen