VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
31 maart 2014 - Bob Kraakman

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, ook in de bouw!

De periode dat ik werkzaam ben in de werkvoorbereiding van het project wonen hartje Waa2lre is door archeologisch onderzoek verlengt. Wanneer dit 3 jaar geleden tijdens mijn MBO stage was gebeurd had ik er vooral het nadeel van ingezien. Maar ik zie nu in dat op de werkvoorbereiding voor mij nog veel kennis te vergaren is. Kennis die ook bruikbaar en zeer zinvol is als uitvoerder, want wanneer je als uitvoerder begrijpt en weet hoe de werkvoorbereiding werkt, kun je waarschijnlijk nog beter samenwerken en elkaar aanvullen.

Ik ben nu ook tijdelijk werkzaam op de afdeling calculatie. Een afdeling waar je mij 3 jaar geleden nog geen dag had neer moeten zetten. Mijn idee toen was nog dat je buiten alles leerde, maar nu ik ook op de calculatie wat ervaring heb opgedaan, merk ik hoe leerzaam en variërend dat werk echt is. Het theoretische en esthetische plan van de opdrachtgever/ architect moet jij als eerste echt bouwtechnisch gaan benaderen. Het is niet simpelweg hoeveelheden uittrekken en offertes aanvragen. Vaak controleer je de onderdelen op maakbaarheid en uitvoeringalternatieven.

Waarbij ik aan het begin van mijn stage nog dacht dat de werkvoorbereiding ver genoeg voor de uitvoering lag om boeiend te zijn, merk ik nu dat de calculatie dusdanig veel bouwkundig inzicht vereist dat ook dit veel uitdaging geeft. Het is voor mij een heel nieuw onderdeel binnen de bouwwereld waar ik nog niet eerder kennis mee had gemaakt.

Naast de werkzaamheden voor langere periode, verricht ik tussendoor ook werkzaamheden voor de zogenoemde kleinere klussen. Zoals het inzichtelijk maken van al brandscheidende deuren op het gehele TU/e complex en de omgevingsvergunning voor de dakrenovatie van 3 geschakelde woningen te ’s-Hertogenbosch aanvragen. Vooral het project in ’s-Hertogenbosch was interessant om uit te werken. Omdat ik op deze manier de kans kreeg om de gehele procedure voor een klein project volledig uit te werken, van tekenwerk tot definitieve vergunningsaanvraag. Het is weliswaar een klein project, vooralsnog zijn bedrijfs- en bouwtechnisch gezien verder nog weinig spannende ontwikkelingen in mijn stage. Maar zodra ik binnenkort ook zelf een project ga uitwerken op de calculatie en later ook nog de uitvoering start in Waalre zal dit in een stroomversnelling komen.

Abonneer jezelf op onze artikelen