VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
24 februari 2015 - Cas Janssen

Hoe implementeer je BIM in de bouw?

BIM_eilandSinds eind vorig jaar mag ik mezelf BIM manager noemen binnen Huybregts Relou. Een mooi compliment na een aantal jaren intern in de organisatie bezig te zijn met BIM. BIM is inmiddels een begrip in de bouw geworden wat niet meer weg te denken is. Van het management tot en met onze collega’s op de werkvloer, een ieder is inmiddels wel met deze beruchte term in aanraking gekomen. Wij zijn binnen onze organisatie al een aantal jaar bezig met de ontwikkelingen van BIM en dit heeft met name de laatste twee jaar een vogelvlucht genomen. Daar ik wil ik je in mijn Blogs graag in meenemen.

Wanneer je een jaar of twee geleden riep “BIM is de toekomst” dan werd je soms vreemd aangekeken, het waait wel weer over werd er dan geroepen of wat is BIM. Inmiddels is BIM niet meer uit onze branche weg te denken en wordt dit ook zo opgepakt, ook in ons bedrijf. BIM staat dit jaar zelfs als één van de speerpunten in het jaarplan. Leuk om te zien wat je met een aantal enthousiaste collega’s kunt bereiken binnen een bedrijf. Zoals hierboven ook omschreven is BIM met name de laatste jaren flink op komen zetten. Sommige bedrijven zijn al jaren lang met BIM bezig maar nu begint de gehele branche de meerwaarde ervan in te zien.  Dit merken wij ook bij ons intern en over de ontwikkelingen hieromtrent wil ik je graag meenemen in mijn BIM wereld.

Waar we een tweetal jaar geleden op een enkel project met BIM in de voorbereiding in aanraking kwamen en dan met name met de architect en constructeur hebben we een flinke inhaalslag gemaakt. We hebben binnen VB Groep inmiddels een BIM protocol en een BIM werkplan opgezet samen met verschillende templates waarmee we de gewenste informatie uit de modellen kunnen halen, mits deze informatie in de modellen is meegegeven. Verschillende collega’s hebben trainingen en opleidingen gevolgd, is er flink geïnvesteerd in de hardware en software en hebben we op kantoor een BIM eiland. Verder hebben we een BIM / Lean ruimte ingericht waar de verschillende besprekingen kunnen plaatsvinden. CE_LW_foto1Inmiddels hebben we hier een CE sessie (concurrent engineering) gehad waar we met onze partners in vier werkdagen de omgevingsvergunning gereed hebben gemaakt. Verder hebben we een BIM werkgroep waar vanuit de verschillende organisaties binnen de holding collega’s deelnemen die BIM uitdragen binnen de organisatie.

BIM is niet alleen investeren in software en hardware maar vergt een andere manier van communiceren. We moeten open en transparant zijn naar elkaar, dit is een ware cultuuromslag. Hier kunnen we nog een aantal stappen zetten met zijn allen. Uiteindelijk dienen alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Wij proberen ook de partners om ons heen te verzamelen die deze visie delen. Het is leuk en goed om te zien dat ook de onderaannemers en installateurs steeds meer willen investeren in BIM. Gezamenlijk bekijken wat de mogelijkheden zijn en waar de voor en nadelen liggen. Waar we in het begin met name met de architect en constructeur aan het experimenteren waren, hebben we nu projecten waar we met zo’n tien verschillende partners modellen uitwisselen en aan het bekijken zijn wat de mogelijkheden zijn binnen BIM. De volgende stap is om dit verder de werkvloer op te brengen de uitvoering in. De eerste opdrachtgevers hebben inmiddels aangegeven dat zij het beheer en onderhoud vanuit de modellen willen gaan uitvoeren. Kortom samen bouwen aan BIM.

Waar we twee jaar geleden eigenlijk alleen onze HSC concepten een BIM traject doorliepen hebben we op dit moment inmiddels zes projecten, van concepten tot aanbestedingen, in BIM trajecten lopen. Leuk om te zien wat er binnen een organisatie kan veranderen wanneer de olievlek door enthousiaste collega’s wordt verspreidt. Eind vorig jaar heb ik een presentatie tijdens een BIM congres bij het Summa College mogen geven en mag ik binnenkort een gastcollege geven bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Goed om te zien dat het onderwijs zich steeds verder ontwikkeld in BIM.

In mijn volgende Blog zal ik meer inzoomen op de samenwerking met de verschillende partners.

Abonneer jezelf op onze artikelen