Iris startte zo’n anderhalf jaar geleden als werkstudente bij CRA Vastgoed naast haar studie bouwkunde aan de Avans hogeschool. Het afgelopen half jaar heeft zij op verzoek van CRA Vastgoed onderzoek gedaan naar de geleerde lessen uit de praktijk op het gebied van de herontwikkeling van kloosters. Daaruit zijn 8 heldere richtlijnen voortgekomen voor het gehele proces van een herontwikkeling.
“Dat dit onderzoek, ter afsluiting van mijn hbo-opleiding, over oude gebouwen zou gaan, was geen verassing. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door oude gebouwen. Ik bezocht het liefst iedere vakantie kastelen in de Belgische Ardennen. Met veel plezier heb ik aan dit onderzoek gewerkt en mijn interesse voor het bestaande vastgoed is alleen maar meer geworden.”
Verschillende bronnen tonen aan dat in de zuidelijke provincies van Nederland binnen nu en 10 jaar een groot aantal kloosters leeg komen te staan. Voor de vastgoedbranche zitten er kansen maar ook vooral veel uitdagingen in het herontwikkelen van kloosters.
“Ik heb de kansen en risico’s van het herontwikkelen van een klooster in kaart gebracht en onderzocht wat de succes- en faalfactoren kunnen zijn voor transformaties van voormalige kloostercomplexen. Daarvoor is desk- en fieldresearch ingezet. De fieldresearch maakt het onderzoek bijzonder omdat er in totaal 24 interviews zijn afgenomen met experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van de herontwikkeling van kloosters. Uiteindelijk zijn de uitkomsten van de desk- en fieldresearch omgezet in richtlijnen voor het gehele proces van een herontwikkeling.”
8 richtlijnen
Praktijktoets
De herontwikkeling van het Clarissenklooster in Eindhoven (een ontwikkeling van CRA Vastgoed) is getoetst aan deze richtlijnen. Aan de hand van deze toetsing is het volgende advies gegeven.
Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of de richtlijnen voor meerdere herontwikkelingen geschikt zijn en of de richtlijnen daadwerkelijk zorgen voor een succes. Ook zal er verder onderzoek gedaan moeten worden naar financiële constructies om de herontwikkeling van een klooster haalbaar te kunnen maken.
“Uiteindelijk heb ik het onderzoek met een 8,6 mogen afsluiten en mag ik mijzelf nu ingenieur noemen. Mijn interesse voor projectontwikkeling is nog meer gegroeid. Daarom heb ik besloten om over een half jaar te starten met de master Urban systems and Real Estate aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Tot die tijd blijf ik binnen de VB Groep werkzaam om de vastgoedwereld verder te ontdekken.”
The headline and subheader tells us what you're offering, and the form header closes the deal. Over here you can explain why your offer is so great it's worth filling out a form for.
Remember:
© Copyright 2016 VB Groep
Sitemap Disclaimer