VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
4 juni 2014 - Bob Kraakman

Gelijke stukken, gelijke mogelijkheden

Blog_3Waarschijnlijk door mijn onervarenheid of misschien juist dankzij mijn onervarenheid vraag ik me steeds meer af of onderaannemers/leveranciers niet teveel luxe genieten met hun prijsopgave, bij aanbestedingen.

De Hoofdaannemer heeft maar één kans om zijn prijs in te dienen. De opdrachtgever kan hierbij de harde eisen stellen dat hij het werk dan ook dient te maken voor de eisen die gesteld staan in het bestek en tekeningen. Simpelweg omdat de hoofdaannemer bij het opstellen van zijn aanbestedingsprijs alle benodigde stukken in zijn bezit zou hebben.

Er is verder geen partij die de inhoud die leidt tot de aanbestedingsprijs van de hoofdaannemer controleert, dus waarom doet de hoofdaannemer dit wil bij zijn onderaannemers/leveranciers. De reden weten we natuurlijk, omdat de hoofdaannemer een correcte prijs wil indienen die in verhouding staat tot de technische eisen en hoeveelheden van het project, en omdat hij het financiële risico neemt bij inschrijving.

Maar zou de hoofdaannemer dan niet de zelfde harde eisen aan zijn onderaannemers/leveranciers kunnen stellen als de opdrachtgever aan hem stelt. Tenslotte heeft de onderaannemer/leverancier diezelfde benodigde stukken in zijn bezit om een correcte en volledige prijs aan te bieden.

De reactie van de meeste (ervaren) bouwkundige zal zijn dat je niet zo’n harde eisen moet stellen aan je bouwpartner om een goede samenwerkingen te behouden. Uiteraard heeft het een goede reden zoals het nu gaat, en is het niet eens mogelijk om dit te veranderen omdat de hoofdaannemer verantwoordelijk blijft voor het project. Maar is dat niet een kwestie van juridische en  cultuur veranderingen, en is het een kwestie van tijd dat dit ook normaal gevonden kan worden. En dat het geen negatieve effecten heeft voor de samenwerking en het eindresultaat.

Bij de uitwerking van projecten volgens de bouwteam- en ketensamenwerkingmethode zien we dan ook al de positieve effecten, zowel voor opdrachtgever, hoofdaannemer en onderaannemer.  De onderaannemer krijgt dan niet alleen meer (financieel) risico, maar ook meer mogelijkheden om zijn deskundigheid in een vroeg stadium in het project te verwerken. Dit komt uiteraard ten goede aan het eindresultaat.

 

Abonneer jezelf op onze artikelen