VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
23 april 2015 - Ivo Gilissen

Eindelijk samenwerken…..

12.1Samenwerken is een middel om kwaliteitsverhoging te bereiken. Maar voor mij ook een doel op zich. Als partners vertrouwen krijgen, dat als ze zich kwetsbaar opstellen, eerlijk en transparant zijn ze juist beloond worden in plaats van afgestraft worden op onvolkomenheden. Pas dan ontstaat die veilige omgeving waarin mensen (wat daar hebben we het uiteindelijk over) in hun eigen kracht mogen staan. Dat is wat we onze kinderen willen meegeven in deze aan verandering onderhevige wereld…. althans ik wel. Gevolg hiervan is dat het project vanzelf centraal komt te staan en kwaliteit een logisch gevolg is. Kwaliteit waardoor er geen winnaars en verliezers zijn maar een gezamenlijke “win” ontstaat. Ja, dat betekent ook dat Smeets Bouw er financieel iets aan wil overhouden….

Voor mij is samenwerken dan ook als met elkaar in een veilige omgeving plaatsnemen om een ronde projecttafel. Niet alleen ontwerpende, maar ook uitvoerende partijen, en zeker ook de opdrachtgever.

Van belang vind ik dat strategische partners op het juiste moment aansluiten. Dat deze ook mogen beïnvloeden, verantwoordelijkheid nemen voor hun discipline en elkaars belang kennen en respecteren. Hierdoor komt kwaliteit boven drijven. We noemen dit ook wel ketenintegratie.

Binnen Smeets Bouw heb ik de afgelopen jaren mijn eigen weg mogen zoeken in het begeleiden van opdrachtgevers en andere partners binnen bouwteamwerken. Geleidelijk aan heb ik mijn eigen stijl kunnen implementeren en ik breng dat nu volop in de praktijk bijvoorbeeld bij tenders waar een plan van aanpak (visie) wordt gevraagd voor een project. Ik blijf verantwoordelijk voor het eindresultaat maar door partners die eigen verantwoordelijkheid nemen te verzamelen om mij heen ontstaat er een nieuwe dimensie van samenwerken.

Ik word er nog regelmatig mee geconfronteerd dat samenwerken zoals ik het zie wennen is. Het is en blijft toch moeilijk eerlijk en transparant te zijn, men is niet gewend zich kwetsbaar op te stellen. Gelukkig begin ik steeds meer vruchten te plukken van deze open manier van werken. Partners raken hieraan gewend en zijn bereid hun reserves bloot te geven en verantwoordelijkheid te pakken die ook bij hun thuis hoort. Mooi om te zien is dat ook al opdrachtgevers meer en meer gecharmeerd raken van deze manier van samenwerken en ook bereid zijn dat te belonen.

Ik merk steeds vaker dat de markt in beweging is en dan mensen klaar zijn om te veranderen….. om eindelijk dat benauwende jasje uit te doen en zichzelf te zijn. Ook op hun werk!

 

Abonneer jezelf op onze artikelen