VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
9 januari 2014 - Maarten van Ham

De crisis overleven: het geheim van Galapagos

marine-iguana2Vorige week donderdag, een gewone doordeweekse avond met gewone doordeweekse programma’s op TV: mistroostige actualiteitenprogramma’s en “topamusement” van bedenkelijk niveau. Al zuchtend en zappend werd mijn aandacht ineens gewekt door een documentaire over het Geheim van de Galapagos eilanden. Een documentaire (Nature’s Microworlds), geproduceerd door de BBC en uitgezonden door de NTR.

Zeeleguanen duiken diep in de oceaan om in de koele wateren voedsel groeiend op de bodem te eten. Snel terugkerend naar het oppervlak: Het koele zeewater koelt hun lichaamstemperatuur fors af maar zorgt wel voor een voedselrijke omgeving.  Ondertussen is er door de koele stroming op het land minder voedsel, echter één keer in de 7 jaar is er het geheim van Galapagos; El Niño, een terugkerend fenomeen waarbij er een warme stroming de Galapagos eilanden treft. De natuur aan land floreert, echter heeft het destructieve gevolgen voor het voedselrijke water waardoor er een grote disbalans tussen vraag en aanbod van voedsel ontstaat. Met als gevolg dat duizenden dieren  afhankelijk van de aanwezige voedselbronnen  sterven.  Apart fenomeen met grote gevolgen: in 1982 (een zeer heftige El Niño had plaatsgevonden) stierf 90% van alle zeeleguanen. Voor de overige 10% was er net genoeg voedsel voorradig om in leven te blijven. Alle overgebleven dieren wisten zich daarnaast tijdig aan te passen aan de veranderde omstandigheden en konden daardoor in leven blijven. Dit aanpassingsvermogen sluit ook aan bij de evolutietheorie die Darwin bedacht na een wekenlang bezoek aan de eilandengroep in 1835. Voor iedereen kan ik aanraden deze documentaire terug te kijken, ontzettend mooi in beeld gebracht met zeer verfijnd camerawerk.

Terug naar de mistroostige actualiteiten op de andere zenders. Het woord crisis valt vaak en niet geheel onterecht. Alleen al in onze branche zijn tienduizenden hun baan verloren door de crisis. Voor mij start hier het vergelijk met El Niño. El Niño lijkt in zekere zin op de economische golfbewegingen ooit als één van de eersten beschreven door de Russische econoom  Nikolai Kondratiev.

Goede en slechte perioden wisselen elkaar in golfbewegingen af. De perioden van deze curve uit Kondratiev’s model zijn langer dan de 7 jaar waarin El Niño zich aandient maar toch maak ik de vergelijking. De heersende invloeden van buitenaf zijn momenteel sterk. De ontstane disbalans tussen vraag en aanbod van projecten zorgt voor een grote druk op onze markt. Hierdoor zijn inmiddels vele bedrijven gefailleerd en tienduizenden hebben hun baan verloren met de vraag of ze eenmaal na uittreding onze branche ooit weer zullen vinden. Veel ervaring gaat hierdoor verloren en voor jeugdige collega’s van de toekomst lijkt de keuze voor onze (zeer mooie!) branche op dit moment ook niet echt evident.

Vooruit kijken

Laten we echter vooruit kijken: de Kondratiev-curve leert ons dat na ieder dal onze economie herstelt en opveert. Hopelijk kunnen we het dieptepunt van “onze” El Niño weer achter ons laten en vooruit kijken naar de grote latente verhuisbehoeften, de sterke ontwikkelingen van bedrijfsgebouwen en campusachtige terreinen met bedrijven of onderwijsinstellingen met hoge toegevoegde waarde. Daarnaast uiteraard de verduurzamingsslag welke ons in de bestaande markt te wachten staat.

De dag na de documentaire over het geheim van Galapagos bedenk ik deze vergelijking en besef dat het vandaag exact de dag is dat ons bedrijf 140 jaar eerder werd opgericht in 1873. 19 jaar voor de geboorte van Nikolai Kondratiev. Ons bedrijf heeft dus al vele golfbewegingen meegemaakt en weet zich blijkbaar goed aan te passen aan de invloeden van buitenaf.

Laten we hopen nu samen met collega bedrijven in de branche en alle partners in de gehele kolom vooruit te kunnen kijken: op naar La Niña, de vrouwelijke en fysische tegenhanger van El Niño!

 

Fotocredit