VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
16 december 2014 - Maarten van Ham

Conclusie BIM-congres: Verkleinen onderwijskloof gezamenlijke taak

1-720x320Onze branche transformeert momenteel in een giga tempo van conservatief naar innovatief en vernieuwend. Al dan niet mede gestuurd door de crisis. Maar hoe dan ook: veranderingen volgen zich in rap tempo op. BIM is hierin een van de vele voorbeelden. Eerder schreef ik al deze blog over de kans en het gevaar van een mogelijke onderwijskloof.

Het recent georganiseerde BIM congres is wat mij betreft geslaagd. Voor mij was het doel om een duidelijkere koppeling te krijgen tussen bedrijfsleven en onderwijs. Hierin zijn we geslaagd doordat de mix van aanwezigen erg divers was. Dit maakt het ook lastig. Wat ik bemerkte is dat sommige partijen al vrij ver zijn en anderen iets minder. De wensen van personen zijn hierin eveneens belangrijk. Techneuten hebben de neiging om snel de diepte in te gaan waarbij generalisten vaak over kleine details heen stappen. Maar wat mij betreft begint een dergelijk event met ontmoeten en kennisdeling. En leren om het in de toekomst verder te verbeteren. Wat ik mooi vond was dat partijen duidelijk naar elkaar uitspraken waar de uitdagingen voor de nabije toekomst liggen.DSC_2215 Het onderwijs heeft hierin een rigide karakter wat bij (technologische) ontwikkelingen niet altijd makkelijk is. Het is dus noodzaak vanuit het bedrijfsleven dichter tegen het onderwijs aan te kruipen om hen niet alleen wegwijs te maken met de huidige stand in het bedrijfsleven maar ook naar de wensen voor de toekomst. Waar moet de student van de toekomst aan voldoen? Over welke competenties moet hij/zij beschikken? Waarin kunnen wij het onderwijs ondersteunen?

Het is van belang om aandacht te hebben niet alleen voor de kwaliteit van het onderwijs maar eveneens voor het promoten van ons als branche. We moeten onze trots voorop stellen en laten ervaren hoe mooi het is om gebouwen te ontwikkelen en realiseren. We realiseren samen iets tastbaars waar je echt met trots op terug kunt kijken. Dit moet gaan spreken. Ik zie het als gezamenlijke taak voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven om de continuïteit en kwaliteit van onze mooie sector te waarborgen!

Abonneer jezelf op onze artikelen

deze blogpost schreef ik eerder voor Summa College