VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
4 februari 2014 - Marloes Verkerk - van Rooij

Bouw en vastgoed; een mannenwereld?

Op 8 maart vindt ieder jaar de internationale vrouwendag plaats. De Internationale Vrouwendag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Vrouwendag). Dit laatste is nu niet meer actueel, maar toch zet me dit aan het denken….

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen houden elkaar scherp en vullen elkaar aan. Over het algemeen is de man technisch beter onderlegd en heeft de man een groot ruimtelijk inzicht. Vrouwen zijn multi-taskers pur sang en hun inlevingsvermogen is groot. Terwijl de markt veranderd is van een aanbiedersmarkt naar een vragersmarkt, oftewel productgericht naar klantgericht, werken er toch niet veel vrouwen in de bouw- en vastgoedwereld. Door de wijziging van product- naar klantgerichte markt gaat het er steeds meer om dat je je kunt verplaatsen in de afnemer, en dat kunnen vrouwen als geen ander. Daarbij is het ook nog eens zo, dat de mening van vrouwen in 80% van de gevallen doorslaggevend is bij de aankoop van een woning (www.gendermarketing.nl). Vrouwen hanteren namelijk andere criteria als het gaat om deze keuze. Ze zijn gevoeliger voor sfeer, niet alleen van de woning maar ook voor de omgeving. Is de woning praktisch ingedeeld? Is er een ruimte voor de kinderwagen? Zijn er scholen in de buurt en waar liggen de andere voorzieningen? Mannen daarentegen zijn, over het algemeen, technischer ingesteld: prijs, hypotheek, m3 en dergelijke facetten.Een vrouw weet hoe een vrouw denkt, dat kan het de verkoop van diverse projecten alleen maar stimuleren.

Weetjes

Natuurlijk is het wat generaliserend, maar bovenstaande is niet zomaar uit de losse pols geschreven (omdat ik een vrouw in de vastgoedwereld ben).

Wist je bijvoorbeeld dat…:

- …Franse bedrijven met een vrouw aan het hoofd dubbel zo veel winst maken en twee keer zo snel groeien als een bedrijf met een mannelijke directeur.

- …topbedrijven met de meest gelijke verdeling van mannen en vrouwen in het dagelijkse bestuur gemiddeld een 56% hoger bedrijfsresultaat hebben.

- ..aan steeds minder grootschalige en steeds meer kleinschalige projecten werken. Dit vraagt om veel meer afstemming, planning en coördinatie. Vrouwen zijn jongleurs of multi-taskers en zijn in staat meerdere bordjes in de lucht te houden.

- …vrouwen in de bouw een top tien van succesfactoren kennen (bouwnetwerk 2006): 1) volhouden, 2) vakinhoudelijk goed zijn, 3) hard werken, 4) enthousiasme, 5) ervaring, 6) zichtbaar zijn, 7) netwerk, 8) sociale vaardigheden, 9) geluk hebben en 10) kansen grijpen, ‘vrouw zijn’ als positieve factor inzetten.

Bovenstaande uit het boek van Marjet Rutten ‘Vrouwen kunnen niet bouwen’ (http://www.marjetrutten.nl/columns/49-vrouwen-kunnen-niet-bouwenheeft) hebben me onder andere tot deze blog geïnspireerd.

Het bouwnetwerk heeft in 2006 een top tien succesfactoren benoemd van vrouwen in de bouw. Dit waren onder andere volhoudendheid, enthousiasme, zichtbaarheid en sociale vaardigheden. Echter, slechts 5% van de werknemers in de bouw is vrouw. In vastgoed ligt dit percentage al ietwat hoger. Opvallend eigenlijk, want bouw- en vastgoed is toch bij uitstek een vrouwelijk vak namelijk gericht op wat de klant wil en veel teamwork. Voor de vrouwen voldoende kansen dus voor de toekomst.

Nu ben ik wel benieuwd hoe die percentages liggen bij jouw bedrijf?

Mogelijk is bovenstaande ook van toepassing bij jouw op kantoor.

Je kunt je reactie onderstaand geven. Alvast bedankt!

 

Abonneer jezelf op onze artikelen