VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
23 januari 2015 - Maarten van Ham

Boer zoekt vrouw ideale onderlegger voor uitvraag

Presentatie_02

Zondagavond, half Nederland hangt onderuit gezakt op de bank om de nieuwe avonturen van de boeren op zoek naar hun droomvrouw te volgen. Feitelijk wat een opdrachtgever ook doet wanneer hij op zoek is naar zijn droombouwer. Het vergelijk kan echter verder gaan. In basis is het format van boer zoekt vrouw namelijk goed te vergelijken met de zoektocht naar de juiste aannemer. In eerste instantie vindt er een pre-kwalitatieve voorselectie plaats op basis van ingestuurde brieven (of mappen). Waar het bij selecties van bouwers dan vaak stopt gaat boer zoekt vrouw verder, er volgt een speeddateronde.

Speeddaten in de bouw

Een Gemeente in Noord-Brabant heeft blijkbaar goed naar dit format gekeken, want past deze speeddateronde namelijk ook toe bij de selectie voor bouwers in een design en build traject voor een nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie. Groot voordeel hierbij is, dat niet alleen de opdrachtgevende partijen een écht gevoel kunnen krijgen bij de partijen waar ze uiteindelijk zaken mee gaan doen, maar ook dat de branche een hoop werk wordt bespaard. Immers, niet de hele wereld neemt deel aan de uiteindelijke aanbesteding, zeg maar het logeerfeestje.

Speeddaten, hoe werkt dat?

Het speeddaten bij boer zoekt vrouw komt overeen met het concept zoals dat door de betreffende Brabantse gemeente wordt toegepast. Enige grote verschil is dat er in het geval van de gemeente meerdere partijen zijn die uiteindelijk een beslissende rol hebben. Er hebben in ons geval dus 4 speeddates plaatsgevonden. Het ging om de navolgende groepen;
• Opdrachtgever (Gemeente)
• Gebruikers (scholen, kinderopvang, bibliotheek)
• Stedenbouw en architectuur (extern architect en projectontwikkelaar)
• Duurzaamheid en techniek (Gemeente, externe bouwkundige en woningbouwvereniging)

Bij alle groepen waren deelnemers van het projectteam aanwezig. De beoordeling verliep per date onafhankelijk waardoor er uiteindelijk een selectie van de drie beste boeren, ehm, bouwers plaats vond.

Ik ben inmiddels fan geworden van het stellen van de uitvraag op deze manier. Het lijkt een complexe toevoeging van een selectietraject, maar bespaart een groot deel van de markt een enorme hoeveelheid werk. Uiteraard vraagt het van een aantal partijen (inclusief opdrachtgevers en gebruikers) een dag tijd, maar je krijgt dan wel de bouwer te logeren waar je een goed gevoel bij hebt. Uiteindelijk is dat het toch waar het om moet gaan? Met name bij design en build trajecten, waar je gezamenlijk toewerkt naar een ultiem ontwerp passend binnen budget waar iedereen een goed gevoel bij heeft?

Goed concept?

Te vaak maken we nog mee dat (ook overheid) opdrachtgevende partijen design en build vraagstukken worden uitgevraagd waarbij heel de wereld een plan kan indienen. Hierbij schrijven soms meer dan 10 partijen in diverse consortiums in waardoor er voor aanvang van de bouw ooit al tonnen zijn verdampt. Onnodig zo laat boer zoekt vrouw ons zien. Het concept is goed toepasbaar en zou een grote administratieve last kunnen verlichten. Wij kijken in ieder geval nu al uit naar een leuk logeerpartijtje!

 

Abonneer jezelf op onze artikelen

 

Deze blog schreef ik eerder voor Bouwkennis