VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
16 mei 2014 - Maarten van Ham

BIM: een nieuwe ontsluiting naar de consument

MarktplaatsGisteren werd ik geïnterviewd door Cobouw over BIM. De journalist was blijkbaar goed op de hoogte wat de ontwikkelingen op dit gebied zijn want zijn vragen lieten de techniek al snel links liggen en gingen rechtstreeks door naar nieuwe samenwerkingsvormen, voorkomen faalkosten, ontwerprisico’s en procesveranderingen. Wat me opviel is dat in veel gesprekken welke ik over BIM heb dat de klant of eindgebruiker vaak niet wordt genoemd. Terwijl hij of zij juist leidend moeten zijn in deze nieuwe samenwerkingsvormen. In een eerdere blog schreef ik hierover ook al dat het werken met een BIM-model geen must is maar wel voordelen ten opzicht van traditioneel werken heeft. Tevens kan het bedrijven ondersteunen in hun verkoopprocessen. In het verlengde hiervan zien we nieuwe mogelijkheden met open platforms ontstaan. Het wordt tijd dat we als aanbiedende partijen deze open platforms gaan zien als een markt waar klanten lekker kunnen rondsnuffelen en waar wat te kiezen valt!

We zien nieuwe kansen ontstaan in het werken met BIM op deze open platforms (bijvoorbeeld Woonconnect) waarbij het voor consumenten mogelijk wordt niet alleen keuzes te maken welke direct inzichtelijk worden maar tevens keuzes aan te bieden waar de klant zelf nog niet aan had gedacht. Tevens kan een klant zien wat de door hem of haar gemaakte keuzes voor gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het energieverbruik van de woning.Hoeveel anders dit is dan een traditioneel proces? Op zich niet zoveel. Onze kopersbegeleiding kan namelijk de klant op een zelfde wijze informeren. Het is alleen een stuk laagdrempeliger. De klant kan namelijk thuis vanuit zijn luie stoel zijn droomwoning samenstellen zonder vooraf ook maar één verplichting te hoeven aangaan.

Daarnaast is het voordeel van een dergelijk open platform dat het ruimte biedt voor collega-bedrijven. Waarom dit interessant is? Omdat massa de zaak aan de gang brengt. Als een klant kan kiezen uit meerdere aanbieders dan zal er eerder spin-off zijn om dit op gang te brengen. Immers, op een leeg terras gaat ook niemand zitten. Als er dus voldoende keuze is voor de klant of eindgebruiker om uit te kiezen en vergelijken dan wordt de klant daar mee geholpen en zal hij of zij eerder geneigd zijn om tot investering over te gaan.

Pecha_Kucha_Woonconnect-2Daarnaast bieden deze open platforms veel kansen om integraal en vooral ook projectoverstijgend succesvol te laten zijn in de bestaande woonomgevingen. We weten dat de woningen vanaf de jaren ’50 tot aan de jaren ’80 voor een groot gedeelte het beeld van Nederland bepalen. Woningen waar we iets mee moeten. De verduurzamings- en onderhoudsslag die we nog moeten gaan maken aan deze bestaande voorraad is erg groot. De lol van deze platforms is dat éénmaal een goed projectoverstijgend concept bedacht, dan is het op meerdere plaatsen toepasbaar. De eensgezinswoningen in Tilburg zien er namelijk nagenoeg hetzelfde uit dan die in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch of Lutjebroek. Dit wil niet zeggen dat regionale klanten andere wensen kunnen hebben, maar wel dat goede concepten waarbij er voldoende flexibiliteit is voor wensen van de eindgebruiker op deze manier projectoverstijgend ingezet kunnen worden. En dus goedkoper, met niet alleen minder faalkosten (het is immers al bewezen succesvol) maar ook zonder dure ontwikkelkosten. Een open platform wordt hiermee een snoepwinkel waarin de klant naar hartenlust het kind in zich naar boven kan halen en kan kiezen wat hij of zij zelf lekker vindt. En de aanbieders? Die hoeven zich niet meer achter de oren te krabben dat ze ten prooi gaan vallen aan dumpprijzen bij aanbestedingen!  

Abonneer jezelf op onze artikelen