VB Groep Blog

Op dit online platform willen wij u inspireren met onze kennis en ervaringen over actualiteiten en innovaties in de bouw- en vastgoedbranche. De blogs worden geschreven door medewerkers van VB Groep en haar werkmaatschappijen.
banner altera
15 mei 2018 - Angelique Simons

"Duurzaam resultaat vraagt om duurzame relaties”

Altera Vastgoed koopt CRA-project in Son

“Opmaat tot een duurzame relatie” VB18-5-2018 (16)

“We hebben elkaar al eens eerder verkend, maar door de crisis kwam het helaas niet tot een deal. Nu hebben we elkaar gevonden in dit prachtige project in Son en Breugel. Wat ons betreft opmaat tot een duurzame relatie.” Edvard van Luijn en Remco Nellen zijn bijzonder te spreken over de nieuwe samenwerking. Omgekeerd geldt absoluut hetzelfde. VB Groep verwelkomt Altera Vastgoed graag als nieuwe partner.

 Altera Vastgoed is een institutionele vastgoedbelegger, in 2000 ontstaan uit de samenvoeging van vastgoedportefeuilles van een tweetal pensioenfondsen. “Wij zijn van pensioenfondsen, voor pensioenfondsen,” licht hoofd acquisitie Edvard van Luijn toe. “Inmiddels beleggen we voor meer dan 30 pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Als uitvoerende partij, zonder direct winstoogmerk. Het rendement dat wij behalen, wordt direct als dividend aan de aandeelhouders, de beleggers, uitgekeerd.”

Cultuur van familiebedrijf

Het totale belegd eigen vermogen in de portefeuilles van Altera bedraagt ruim 2 miljard euro. Dat is behoorlijk voor een team van niet meer dan pakweg 35 medewerkers. “Het illustreert hoe wij werken,” neemt acquisitiemanager Remco Nellen over. “Lean and mean. Pragmatisch en direct, met korte lijnen. Wat dat betreft past onze cultuur uitstekend bij die van een familiebedrijf als VB Groep. Dat, plus onze focus op de langere termijn. We gaan voor duurzaam resultaat en dat vraagt om duurzame relaties.”

Middeldure huurwoningen

Altera acteert in de sectoren Wonen, Winkelen en Werken doorgaans in gecombineerde vorm. Het zwaartepunt ligt evenwel in het fonds Wonen. “Een fonds met circa 1,2 miljard belegd eigen vermogen, inclusief zekere pipeline,” legt Van Luijn uit. “Het Winkelen fonds telt ruim 750 miljoen euro en met Werken zitten we op zo’n 150 miljoen euro.” Binnen de sector Wonen richt Altera zich op vrije sector huurwoningen in het middensegment. Op woningen met een huurprijs tussen € 700 en € 1.000 per maand. Nellen: “Binnen die bandbreedte bestaat de meeste vraag en het minste risico. Dat is beleggingstechnisch het meest interessant. Daar komt bij dat de pensioenfondsen waarvoor wij beleggen ook een maatschappelijke agenda hebben. Met de realisatie van middeldure en betaalbare huurwoningen dragen wij bij aan een betere doorstroming op de woningmarkt.”

Kennis van markt, programma en doelgroep 

Het project in Son en Breugel dat CRA Vastgoed en Huybregts Relou voor de belegger uit Amstelveen realiseren, is een typisch Altera-product. Dat geldt voor de kwaliteit van de woningen, maar zeker ook voor de omgeving en locatie. Van Luijn: “Onze organisatie is sterk research based. We brengen doelgroepen en marktanalyses  zorgvuldig voor onze projecten in kaart, om lange termijn beleggingen te waarborgen voor onze aandeelhouders. Omgeving, woningaanbod, bevolking, demografische ontwikkelingen, werkgelegenheid … Zo vormen we ons een heel nauwkeurig beeld van de doelgroep, nu en in de toekomst, en weten we precies hoe en waar die doelgroep wil wonen. Daar stemmen we ons PvE op af. Met die kennis van de markt en van het optimale programma is Altera voor ontwikkelaars van belangrijke toegevoegde waarde. Temeer omdat ontwikkelen voor kopers echt iets anders is dan voor huurders. Samen met de ontwikkelaar zijn wij als proactieve belegger in staat om het ideale product te realiseren. Een product waarvoor onze huurders – en dus ook wij – graag bereid zijn te betalen.” “Overigens hebben wij aan het plan van CRA Vastgoed niet veel hoeven te schaven,” voegt Nellen toe. “Dat zat echt prima in elkaar. We hebben enkel wat wandjes verplaatst en een fietsenstalling toegevoegd, omdat we weten dat huurders dat belangrijk vinden.”

 “Wordt vervolgd!”

De samenwerking tussen Altera Vastgoed en VB Groep verloopt bijzonder prettig en soepel, vinden de heren. Van Luijn: “We hebben oog en oor voor elkaars belangen, respect voor elkaars standpunten. Het klikt ook op persoonlijk vlak, waardoor je veel makkelijker denkt in termen van oplossingen in plaats van problemen.” Nellen kan dat alleen maar beamen. “Wat ons betreft krijgt deze samenwerking zeker een vervolg. Kom maar op met het volgende project!” 

VB18-5-2018 (7)-1

 

v.l.v.r: Edvard van Luijn, Stefan Swinkels, Frank van Groezen en Remco Nellen. 

Huren in de Traverse

Komend najaar wordt aan het kanaal in Son en Breugel een luxe appartementencomplex opgeleverd. Gerealiseerd door CRA Vastgoed en Huybregts Relou, in nauwe samenwerking met vastgoedbelegger Altera Vastgoed uit Amstelveen.

Het gaat hier om 48 appartementen in de vrije huursector. Luxe twee- en driekamerappartementen, variërend in oppervlakte van 57 tot 88 m2, met een huurprijsindicatie vanaf zo’n € 800 per maand. Vanaf hun riante balkon of terras genieten de bewoners straks van een fraai uitzicht over het water.

Huren in de Traverse staat voor betaalbaar en comfortabel wonen, dicht bij de stad of bij een knooppunt, snel en makkelijk te bereiken met auto of openbaar vervoer. Precies hoe huurders van Altera Vastgoed graag willen wonen.  

 Hiva A impressie